09.12.2013

Brente Barn Skyr Ilden av Maren Westlie Mathisen


Dette innlegget er en del av serien der jeg prøver å poste et blogginglegg hver dag frem til julaften. Glem heller ikke å sjekke ut giveaway'en som varer igjnnom hele Desember. Klikk her for å delta!Forfatter: Maren Westlie Mathisen
Utgitt: 2012
Forlag: Panthera Publishing
Språk: Norsk
Medium: Heftet

Takk til Panthera Publishing som lot meg få lese et frieksemplar av denne boka! Alle meninger i denne anmeldelsen er mine egne.

Boken handler om Robin som jobber som innbrudstyv. Hun gjør oppdrag for kriminelle som trenger noe stjålet og kan betale. Selv om hun jobber som kriminell har hun klart å holde seg utenfor de store kriminelle bandene. Helt til en dag hun får i oppdrag å stjele en mobiltelefon og ender opp med å møte Ofelio Custordo. Han er lederen av en av de store bandene, Freakshow.

Herr Custordo er en gal forsker og psykologi entusiast, noe som gjør han både skummel og trygg på samme måte. Han er manipulerende og elsker å eksprimentere på mennesker. Robin lover seg selv at hun bare skal ha et kort møte med han, for så å aldri sette sine bein på farmen hans igjen. Det er lettere sagt en gjort. Robin blir kastet inn i den kriminelle underverdenen og hvert valg hun tar får store konsekvenser for henne selv og andre rundt henne.

Protagonisten Robin er en tenårings jente, som har rømt hjemmefra. Hun kan fremstå som usikker og innesteng person, men samtidig sta og modig. Vi vet lite om henne til å begynne med og hun fremstår som en mystisk karakter. Jo mer vi lærer om henne og bakgrunnen hennes i boka jo mer skjønner vi valgene hun tar. Karakteren utvikler seg også igjennom boken, og hun lærer å gi slipp på sin vonde fortid. Hun blir satt opp for mange vansklige valg igjennom boken, og alternativene hun velger er med på å videre definere karakteren.

Herr Custordo og hans arbeidere er også karakterer vi blir kjent med. Alle har en fortid som har gjort Custordo oppmerksom på dem, og fått ham til å bringe dem til farmen sin. Som lederen av banden er herr Custordo en kalkulert og sleip mann. Han klarer på en måte å få de karakterene til å både like og mislike han på en gang. Beskrivelsen av ham som djevelen er brukt igjennom hele boken og kunne ikke vært en bedre skildring av karakteren.

Det eneste jeg hadde litt problemer med i denne boken var veldig at det til tider kunne bli litt mye beskrivelser. Helt i begynnelsen i boka var det omtrent et adjektiv til hvert substantiv. Det ble dermed lange forklaringer som gjorde det litt tungvindt å komme inn i boka. Etter et par kapitler merket jeg derimot ikke mye til det lenger, og ble falt fort for historien.

Forfatteren hadde også en fantastisk måte å veksle mellom fortellere i kapitlene. Boken er skrevet med tredjepersonsforteller med innblikk i karakterene. Dette gjorde at vi til tider kunne få vite hva de ulike karakterene som var med i ulike scener tenkte og følte. Det var også veksling mellom scener som involverte andre karakterene enn hovedkarakteren. Dette gav innblikk i andre aspekter av underverdenen og gjorde at vi ble kjent med karakterer som ville være med senere i boka. Noen kapitler var også dedikerte til tilbakeblikk slik at vi ble bedre kjent med hovedkarakterene.

Det var umulig å si hva som kom til å skje på neste side i boka. Det var konstant noe nytt og spennendes som skjedde. Hver gang jeg følte jeg viste hva som kom til å skje ble alt snudd på hodet. Det er også mange løse tråder og karakterer som virker uviktige med tidlig i boka, og etter hvert ble alt og alle inkludert inn i hoveddelen av handlingen. Dette førte til enda mer spenning og de fleste løse tråder ble tatt fatt i og oppklart.

Så alt i alt er dette en spenningsfylt norsk ungdomsbok. Jeg vil anbefale den til dere som liker sjangeren paranormal og uoppklarte mysterier. Litt mye forklaring til tider og en hovedkarakter som kunne være vanskelig å henge med på, men en fantastisk og fengende historie. Alle karakterene fikk hver sin lille plass i hjertet mitt etter hvert, til og med sleipe Herr Custordor. Han må være en av de bedre skrevne karakterene jeg har lest om på lenge. Altså: spenning og mysterier fra start til slutt!

4 / 5

1 kommentar:

  1. Denne har jeg sett på biblioteket aldri lest den. Kanskje jeg burde gjøre det, høres spennende ut :)

    SvarSlett