12.12.2017

Tower of Dawn av Sarah J. Maas



Serie: Throne of Glass
Utgitt: 5. september 2017
Forlag: Bloomsbury
Språk: Engelsk

Denne boken tar sted parallelt med handligen i femte bok i Throne of Glass serien. Omtalen vil inneholde avsløringer fra tidligere bøker i serien! 

I Tower of Dawn følger vi Chaol og Nesryn som har seilet til det sørlige kontinentet for å spørre om hjelp i krigen som kommer til å bryte løs i nord. Vi blir introdusert for kongefamilien på kontinentet og hvordan de styrer, samt et tårn fylt med healere.

Denne boken følger i hovedsak tre perspektiver. En ung healer, Yrene, som ønsker å reise tilbake til det nordlige kontinentet for å hjelpe til. Chaol som vi har blitt kjent med igjennom hele bokserien, og Nesryn som ble introdusert i forrige bok. Alle karakterene utvikler seg mye igjennom boken. Dette var gøy å lese om, og det var nødvendig for å få det hele til å kunne flettes sammen med det som skjer på det norlige kontinentet. Yrene er et frisk pust, og har gjør denne boken gøyere å lese. Både ved at Maas introduserer healing ordentlig, og hun er en spennende karakter å lese om.

Byen de kommer til, Antica, er styrt av en mektig Khagan. Sammen med hans barn har de kontroll over kontinentet. Det som skiller denne styreformen fra en vanlig kongefamilie, er at når Khaganen dør så kan han velge hvilket av barnene som skal overta tronen. Dermed er det mye plotting innad i kongefamlien, men de har også en helt annen måte å behandle folkene i landet sitt enn de i Adarlan. De behandler alle rettferdig, loven gjelder for alle uansett hvor mye penger de har. Nesryn og Chaol vet at de har mye å lære fra et kontinent hvor mennesker med ulike trosretninger kan leve i fred.

Jeg elsket at vi endelig fikk møte Yrene igjen, første og eneste gang hun har blitt introdusert var i novellen "The Assassin and the Healer" i novellesamlingen "The Assassin's Blade". Det var også godt å se at Chaol begynte å slåss med demonene sine, ettersom han i forrige bok tydelig slet med intre konflikter. Jeg syns derimot at Nesryn ikke var en spesielt spennende person å lese om, og at Sarah J. Maas kunne latt denne boken forbli en novelle i steden for en nesten 700 siders lang bok. Heldigvis er hun flink til å skrive så jeg var underholdt gjennom hele selv om noen deler føltes overflødig å lese om.

3.5 / 5

04.12.2017

My True Love Gave To Me redigert av Stephanie Perkins

Jeg fikk lyst til å lage et nytt innlegg av typen 'Bøker som gir meg julestemning' slik jeg gjorde i 2015. Boken jeg absolutt må bringe frem igjen er My Ture love Gave to Me. En novellesamling, redigert av Stephanie Perkins, forfatteren av Anna and The French Kiss. Alle novellene er relatert til julehøytiden, og etter å ha lest den satt jeg igjen med en god julefølelse.

Dette er en bok jeg tydeligvis ikke hadde anmeldt enda, men har skrevet om på goodreads. Dermed tenkte jeg å her gi en breakdown av hva jeg syns om de ulike novellene. Disse notatene er fra 2014, så anmeldelsene kan være noe mangelfulle, men jeg håper det inspirerer deg nok til å sjekke ut denne fantastiske boken.

Midnights by Rainbow Rowell. (4/5)  
Novellen handler om hvordan hovedkarakteren Mags feiret nyttår fra 2011 og frem til 2014. Denne novellen var veldig søt, men var ikke den beste jeg har lest. Jeg følte innholdet var noe mangelfult. I didn't feel like it contained the things a shortstory should

The Lady in the Fox by Kelly Link. (5/5) 

 En familie er sammen for å feire julen, og noen ser at det står noen utenfor på plenen. Denne novellen var magisk. Jeg elsket denne. Noen setninger virket litt ut av kontekst, men alt annet var fantastisk. Denne minnet meg mer om en tradisjonell novelle, slik som dem man leste i grunnskolen.

Angels in the Snow by Matt De La Peña (2/5) En bitter gutt sitter kattevakt for noen han kjenner, han er stuck i NYC i juleferien, langt unna familien sin. Naboen til de han passer katten for, en ung jente, trenger hjelp og banker på døren for så å oppdage at ikke de som vanligvis bor der er hjemme. Jeg var ikke fan av verken hovedkarakteren eller denne historien.

Polaris is where You'll Find Me by Jenny Han (3.5 /5) 

Novellen handler om Elinor som er adoptert av julenissen, og hennes opplevelse av en kveld på nordpolen. Jeg elsket ideen men denne var alt for kort! (Litt som anmeldelsen min)

It's a Yule Time Miracle, Charlie Brown by Stephanie Perkins (4.5/5) 

Denne novellen handler om Marigold som ønsker seg en lydinspilling av en gutt som jobber med å selge juletre. Morsomt premiss. Stephanie Perkins viser enda en gang hvorfor jeg er så stor fan av det hun gir ut!

Your Temporary Santa by David Levithan (3/5)
Denne novellen følte jeg var midt på treet. Romansen var forvirrende med kommentarer som 'I'm undressing in your room while you sleep...'. Jeg elsket derimot delen som involverte søstrene. 

Krampuslauf by Holly Black (5/5)Holly Black forteller en litt annerledes julehistorie, som involverer de mystiske vesnene Krampus. Jeg hadde aldri hørt om de før, men det er vist en tradisjon noen steder i verden hvor Krampus var Saint Nick sin "creepy buddy". Denne likte jeg veldig godt. Den var helt magisk og det skjedde veldig mye. Fungerte flott som en novelle, og slutten avr konkluderende nok til at det hele fungerte.

What the Hell have you dine, Sophie Ruth? by Gayle Forman (3.5/5)Det var deler ved denne novellen som jeg elsket, og deler jeg mislikte. Vi har alle øyeblikk der man må spørre seg selv om "hvorfor i *** gjorde jeg det der?"
Beskrivelsen av noen av karakterene syns jeg var rasistisk, og jeg mislikte det. Kom igjen, vi er alle mennesker.

Beer Buckets and Baby Jesus by Myra McEntire (1/5)Denne novellen hadde mange elementer som jeg ikke syns er gøy å lese om. Noen av temaene er greie nok for selg selv, men dette var ikke det jeg så etter i en short story.  Manlig perspektiv, kristendom vist fra et merkelig perspektiv, dårlige forklaringer, rar kjæreste som ikke egentlig er en kjæreste og Civil War gjennfortellinger. (Basically: too americanizied for my liking)

Welcome to Christmas, CA by Kiersten White (5/5)Historien handler om en liten plass som er kalt Christmas, og Maria som bor og jobber der. Denne ga meg så mye julesteming, og var bra. Jeg elsker hvordan historien involverte hele "byen". Jeg var også en stor fan av måten det hele var skrevet på så jeg har lyst til å lese mer fra denne forfatteren.

Star of Bethlehem by Alle Carter (3/5)
Fra hva jeg husker handler historien om en foreldreløs jente som hiver seg på bussen og ender opp med å møte en familie som tar vare på hene. (Jeg lo litt da jeg leste anmeldelsen/ forslaget mitt fra 2014.) Dropp de første 18 sidene, fjern Cowboy kommentarene og det å forelske seg etter en dag, og gjør slutten realistisk. Novellen du hadde sittet igjen med hadde vært fantastisk. Basically skulle den fokusert på forholdet mellom aunt Mary og hodedkarakteren Lidya.

The Girl Who Woke the Dreamer by Laini Taylor (5/5)Novellen handler om en oppdiktet øy med interessante tradisjoner. Da jeg var ferdig med denne følte jeg at jeg hadde lest en hel, veldig fin, veldig magisk bok. Jeg elsker Laini Taylor og måten hun skriver på!


Total:
3.7 / 5

28.11.2017

Truthwitch av Susan Dennard

Forfatter: Susan Dennard
Serie: The Witchlands
Utgitt: 23. februar 2016
Forlag: Tom Doherty
Språk: Engelsk 
Medium: Paperback

I Truthwitch følger vi to unge hekser, Safiya og Iseult på et spennende eventyr. Safiya er en truthwitch, som gir hun egenskapene til å fortelle om noen snakker sant eller ikke. Dette er en egenskap som er høyt verdsatt blandt mektige personer, og hun prøver til en hver pris å unngå å bli fanget av disse. Iselut er hennes beste venninne, og selverklært beskytter av Safiya. 

Denne boken tar deg med på et eventyr der jentene sloss og kjemper mot mektige menn og kvinner. De legger etter hvert ut på en reise hvor de må hjelpe hverandre, og får et helt nytt syn på verden de bor i.

I starten var det vanskelig å skille de to karakterene fra hverandre, da boken var noe uoversiktlig skrevet. Du blir kastet rett inn i hektiske scener der Safiya og Iselut slåss om hverandre, og snakker om seg selv og den andre veldig ofte. Utover i boken blir man derimot bedre kjent med de individuelle karakterene og klarer å skille dem fra hverandre. Ingen av karakterene hadde i min mening den største utviklingen, men det virker som om det vil komme i senere bøker for forfatteren la veldig opp til det. Hun la kanskje til og med så mye opp til det ble fortalt at karakterene hadde utviklet seg, selv om de ikke hadde det i min mening.

Det er også flere andre karakterer med i boken, og det er for det meste gjennom dem at vi lærer mer om verdenen. Munker, både gode og onde, hekser og familiemedlemmer. Det som er litt problematisk er at alle karakterene i som blir beskrevet er mektigere enn den forrige. Dennard burde også introdusere noen helt alminnelige karakterer, siden ikke alle i verdenen hun bygger har magiske krefter. De karakterene vi møter er derimot også interessante, og hjelper å bryte opp boken i deler som er behagelig å lese.

Ting jeg verdsatte var blant annet at jeg liker at alle karakterene med magiske krefter er omtalt som hekser, witches, og ikke hekser og trollmenn. Dette er en fantasy bok med en spennende verden. Det er blant annet forklart om et par med mektige helgener som er tilbedt av munkene. Disse historiene var gøye å høre referanser til gjennom hele boken. Det fikk universet til å fremstå mer dynamisk. Fofatteren forteller også om ulike land, og historier fra disse. Hun viser godt hvordan det er de som vinner kriger som får skrive historiene. Dette var interessant, og bra gjennomført.

Dessverre var ikke boken spesielt bra skrevet utenom dette. Med repeterende språk, karakterene noe forenklet og bruk av metaforer som til tider ikke ga mening, var jeg veldig skuffet. Jeg hadde gledet meg til en lett å lese fantasy bok, anbefalt av en av mine favorittforfattere Sarah J. Maas. Det jeg fikk var derimot en ok underholdende historie, men dårlig fortalt. Den rangerte for meg et sted mellom to og en halv til tre stjerner.



3 / 5

02.09.2017

The Name of the Wind av Patrick Rothfuss

Forfatter: Patrick Rothfuss
Serie: The Kingkiller Chronicle
Utgitt: 12. juni 2008
Forlag: Gollancz
Språk: Engelsk 
Medium: Paperback

I vindens navn følger vi Kvothe gjennom en historie som er fortalt av han selv. Bok en er starten på et episk eventyr som utspiller seg over tre bøker. I følge coveret er det et eventyr om en berømt helt som slåss mot monster, redder prinsesser og dreper konger.

Dette er en bra introduksjon til serien, og boken er lett å lese og interessant. Det starter i nåtiden med at Kvothe blir oppsøkt av en historiesamler som ønsker å høre historien hans. Så etter litt om og men starter han å fortelle livshistorien sin. Han starter fra når han er liten gutt, også forteller han historien kronologisk herfra.

Kvothe er en spennende karakter å lese om. Han har sett og gjort alt som tenkes kan, og andre karakerer i boken forteller historier om denne legendariske karakteren og alle hans heltmodige eventyr. Det er derimot ikke slik han ser på seg selv, han prøver å forklare alt med logikk og at alt han har blitt flink i har han øvd på. Derimot fremstår han som mye smartere og flinkere enn alle andre i fortellingene.

Verdenen blir introdusert til oss etter hvert som historien blir fortalt. Deler av hvordan uker og måneder er delt opp, til innblikk i religioner. Forskjellen på byer og landsbybeboere og deres syn på verden. Det er greit å henge med, og han bygger opp en forståelse for det som kan bli sett på som magi etter hvert som Kvothe selv lærer mer om det. Dette var noe jeg likte veldig godt med boken.

Så endelig var det min tur til å lese og anmelde en bok jeg har fått anbefalt av alt fra venner til folk som jobber i bokbutikker. Jeg syns det var en gøy bok, men den ble litt for lang for meg til tider. Jeg hadde noen måneder pause midt i lesingen min. Det føltes ut som om hvert kapittel startet med et stort problem, som ble løst i slutten av hvert kapittel. Jeg syns dette ble litt for lettvint til tider, og følte at hovedkarakteren burde møte litt større utfordringer som ikke alltid kunne løses med en god dose flaks og litt lure løsninger. Så min helhetlige vurdering var at det var en noe oppskrytt bok, men den var verdt å ha lest.

4 / 5

22.08.2017

Sommerlesing

Hei verden. Nå begynner det å bli en stund siden jeg har postet noe her. Skal bli flinkere og prøve å legge ut noe en gang i uken eller annen hver uke dette semesteret. Som en start så ble jeg tagget av Siri tidligere i sommer, og selv om spørsmålene handler om sommerlesevaner tenkte jeg de var greie å svare på.

bilde fra ferien min i Barcelona

1. Bruker du å lese mer eller mindre, eller som vanlig på sommeren? 
Leser som oftest mer, fordi jeg har mer tid enn når jeg må lese pensum på siden. I sommer har jeg lest ferdig A Court of Wings and Ruins, Name of the Wind og Saga volum seks og syv. Jeg snart ferdig med Truthwitch av Susan Dennard.

2. Leser du samme type(r) av bøker som ellers i året, eller leser du noe spesielt på sommeren? 
Pleier som oftest slå til og lese noen conteporary bøker om sommeren, fordi de er lettlest. I sommer derimot har jeg bare lest fantasy og sci-fi tegneserier.

3. Beskriv den ultimate sommerleseplassen! 
Dette må bli hjemme i sengen, eller på sofaen. Helst med masse puter og dyne rundt meg.

4. Hvilken bok er perfekt for en sløv dag på stranden? 
I sommer ble denne boken Truthwitch for meg. Den er ikke ekstremt bra skrevet, men den er underholdende og lettlest.

5. Fortell om en bra bok som utspiller seg på sommeren!
The Book of Broken Hearts er en søt conteporary bok som tar sted om sommeren. Les min anmeldelse av boken her!
Jude skal tilbringe hennes siste sommer før college sammen med faren sin som har fått tidlig Alzheimers. En sykdom som fører til gradvis tap av nerveceller i kroppen, som igjen fører til blant annet tap av minner. Etter å ha ryddet i låven deres oppdager Jude en gammel motorsykkel som frembringer mange minner for faren hennes. I et håp om å hjelpe faren å holde seg bra litt lenger bestemmer hun seg for å få sykkelen restaurert. Hun leier inn Emilio Vargas, gutten søstrene fikk henne til å avlegge en ed om å ikke date. Vargas brødrene har mørke hjerter sa de.

11.02.2017

Batgirl, Volum 1: The Batgirl of Burnside og Volume 1: The Darkest Reflection

Forfatter: Cameron Stewart (Writer), Brenden Fletcher, Jared K. Fletcher (Letterer), Maris Wicks (Colorist), Babs Tarr (Illustrator)
Serie: Batgirl of Burnside
Utgitt: 27. mai 2015
Forlag: DC Comics
Språk: Engelsk 
Medium: Paperback

Dette var min andre Batgirl tegneserie og jeg syns den ga en ny og gøy introduksjon til karakteren. Barbra flytter hjemmefra, og skal studere på universitetet. Alt går ikke helt etter planen og hun blir nødt til å løse mysterier og gjøre oppdrag som Batgirl. Samtidig som vi får se henne slite med helt dagligdage problemer, som venner og gutter.

Skurken i denne har mye med teknologi å gjøre, noe jeg som datateknologi student syns var kjekt. Tegnestilen er ungdommelig og kul. Må si at jeg virkelig elsker Babs Tarr sin tegnestil.  Alt i alt: heftet er lett lest, underholdende og ga en god reform av karakteren. Anbefaler denne!


5 / 5



Forfatter: Gail Simone (Writer), Ardian Syaf (Illustrator), Vicente Cifuentes (Illustrator)
Serie: Batgirl : ?
Utgitt: 17. juli 2012
Forlag: DC Comics
Språk: Engelsk 
Medium: Paperback

Min første introduksjon til Batgirl. Hun har nettopp begynt å komme seg etter ulykken hun hadde, hvor jokeren kom på døren og skjøt henne. Hun har sittet i rullestol frem til nå. I tillegg har hun utviklet en stor frykt for det meste. Det betyr derimot ikke at hun er villig til å gi opp. Hun fortsetter kampen som Batgirl og kampen mot frytet sin. Hun er rett og slett rå tøff.

Dette volumet er mye mørkere enn Batgirl of Burnside, og mer i "typisk" batman stil. Det samme kan sies for tegnestilen. Det er mer dystert, harde linjer og mørke farger. Den er derimot veldig underholdende og det blir gjenblikk med kjente karakterer fra universet. Man får også vite en god del om Batgirl sin bakgrunns historie. En bra introduksjon til Batgirl, om noe mørk og dyster.

4 / 5