12.06.2012

Virals av Kathy Reichs

Forfatter: Kathy Reichs og Brendan Reichs 
Utgitt: 2. November 2010 
Forlag: Razorbill 
Språk: Engelsk 
Medium: eBook
Kjøp fra BookDepository
Tory Brennan er et fjorten år gammelt vitenskapelig geni, og niesen til Temperance Brennan (fra Bones bøkene og TV serien). Sammen med vennene hennes oppdager de hemmeligheter skjult på øya Loggerhead. Her finner de en gammel identifikasjonsbrikke, en dog tag. De prøver å finne ut hvem denne tilhører, samtidig som de finner ut at det foregår ulovlige virus eksperimenter på dyr på øya. Jo mer de finner ut om brikken og dens bærer, jo dypere havner de inn i en gammel forsvinnings sak. Tory er fast bestemt på at hun er nødt til å finne ut hva som virkelig hendte med personen som har mistet dog taggen. Samtidig blir vennegjengen påvirket av det nye viruset og det skjer merkelige ting som forandrer dem, helt ned til deres DNA. 
Tory er protagonisten i boken. Hun er lett å like, smart og modig. Selv om hun bare er fjorten er hun flyttet opp to klasser og har venner som er eldre enn seg selv. Hun tenker raskt, logisk og kommer opp med slagplanene, noe som gjør hun til vennegjengens leder. Hi er en slubbert men tenårings geni. Han er i dårlig form, slår alltid av en spøk og vet en hel del om vitenskaplige maskiner. Shelton er gruppens mekaniske nerd og vet en hel del om maskiner og motorer. Han er pysete og mørkredd, men tar mot til seg når det trengs. Ben er gruppens humørsyke medlem. Humøret svinger lett, han er smart som de andre (maskiner og programmering er spesialitetene), bedre trent og deres personlige båt sjåfør.

Vennegjengen bor på en øy i The Greater Charleston Area ved navn Morris Øya. På denne øya bor forskerne som jobber på LIRI, en privat forsknings fasilitet (som ligger på øya Loggerhead). Tenåringene som er de eneste som bor her blir derfor raskt sammenknyttet. De er outsidere på den lokale skolen der de populære elevene kommer fra store sørstat familier med store formuer. Gjengens fasinasjon med vitenskap er også med på å binde dem sammen. De vil naturlig vite mer når de finner en gammel ID brikke i skogen på Loggerhead øya. De bryter seg inn i en stengt bygning og oppdager et hemmelig eksperiment. ID brikken fører dem til en soldat som ble drept i krig. Tory gir ikke opp og ønsker å gi brikken til nærmeste slektning. Da oppdager gruppen at hans datter døde året etter, 1969, og ingen fant ut hva som virkelig skjedde. Ungdommene drar tilbake dit de fant ID brikken og oppdager noe politiet ikke fant under leteaksjoner over 40 år tidligere. Gjengen blir kastet rett inn i den gamle saken. De blir jaget av svartkledde menn og bryter loven for å prøve å løse mysteriet.

Historien er fortalt fra Tory sitt perspektiv, med noen få unntak. Disse unntakene er få kapitler fra voksne personer som blir påvirket av ungdommene. Vi får vite hvordan de reagerer på ungdommenes handlinger eller konsekvenser det får for personen. Dette gir oss et bedre inntrykk av karakterene. Det er også noen kapitler fra Tory sine venners synspunkt. Disse kommer når gruppen har delt seg og er en lettere måte for forfatteren å forklare hva ungdommene finner ut, i stede for lange oppramsinger gjennom samtaler. Tory sitt synspunkt er lett å lese, oversiktlig og har konkrete og lette forklaringer og detaljer på personer og omgivelser. Vi får også vite hva Tory føler om de forskjellige hendelsene, som er med på å gjøre det lettere for leseren å leve seg inn i historien.

Boken var spennende fra start til slutt. Det skjedde hele tiden noe, og noen av hendelsene var veldig overraskende. Forfatteren gir deg bakgrunnshistorier for mye av det som skjer, og øyene generelt, noe som hjelper til på å leve seg inn i historien. Slutten var forventet, men spennende og den hadde også en overraskende vri. Inntrykket av Tory er også at hun oppfører seg som en person som er eldre en det hun er.  Det eneste som var litt kjedelig var replikkene mellom gjengen til tider ble for ”modernisert”. Det var som om forfatteren prøvde å få ungdommene til å høres hippe ut, men endte opp med å bruke for mange ”moderne utrykk” og slengord (, bruk av forkortelse, slengord, Chuck Norris m.m.). Jeg oppfattet det mer som hvordan en voksen innbiller seg at ungdom snakker fremfor hvordan det egentlig er. Dette dro litt ned på kvaliteten til boka. Ellers var alt tipp topp, og jeg hadde problemer med å legge den fra meg!

 4 / 5

2 kommentarer:

  1. Flott anmeldelse:) Høres ut som en spennende bok og jeg likte å høre det var niesen til Temperance Brennan,som er med. Litt morsomt, liker Bones:)Ha en flott dag:)

    SvarSlett
  2. Kjempefin og grundig omtale! Jeg liker TV - serien Bones veldig godt, så det kan bli morsomt å følge Temperance sin niese :-)

    SvarSlett