06.02.2016

Mini-Anmeldelser: Januar

Denne historien handler om hvordan Narnia ble til. Om hvordan to barn blir venner og oppdager en portal til andre verdener.

Det er som et lite eventyr som er lettlest og underholdende. Moren til Digory er syk så de har flyttet inn med den skumle onkel Andrew og søsteren hans. Her blir han kjent med nabojenten Polly. En dag lurer onkel Andrew dem til å ta på noen magiske ringer som teleporterer dem til en annen verden. Her ifra reiser de videre til andre verdener. En av dem er dødende og bringer med seg en mektig, ondskapsfull heks.

Dette var en historie jeg ikke viste at fantes, så den var kjempe spennendes å lese. Jeg har bare sett de moderne Narnia filmene, så denne fikk ga meg et innblikk i hvordan verdenen der ble til. Den fikk meg også til å lese videre i seiren så jeg har leid bok 2 og 3 på biblioteket.

Boken var lettlest, og ved enkelt språk får vi historien fortalt gjennom to barn sine øyne. Det var alltid noe spennende som skjedde. Anbefales til alle som liker eventyr og fantasy rettet mot gjerne et litt yngre publikum. Det blir heller ikke for barnslig til å måtte kalles en barnebok.

Bak murene (Night School) av C. J. Daughter
Takk til Schibsted for leseeksemplar. Alle meninger i anmeldelsen er mine egne.

Boken handler om Allie som blir sendt på en kostskole ute på landet når foreldrene ikke lenger tålererer ugangen hennes. Her merker hun at skolen ikke er helt vanlig, da studenter blir skadet og det er strenge regles som "ikke spørr om nattakademiet". Ingen vil fortelle henne hva som faktisk fåregår så da tar hun det i egne hender å prøve å finne det ut.

Karakterene i denne boken er veldig typiske for en ungdomsbok. De er helt greie å bli glad i, men jeg føler ingen av dem skiller seg noe særlig ut med noe strålende personlighet. Alle er på en måte helt ok, eller så liker du dem ikke fordi de er onde. Her og i ene "kjærlighetshistorien" savnet jeg at det kunne vært litt bedre.

Denne boken var ikke som forventet, men jeg vil ikke avsløre så det er alt jeg sier om siste delen. Det jeg derimot vil adresse er at boken tok for seg et "voltektsforsøk"/ overgrep, hvor en av karakterene  sjenker en annen og presse seg på henne etterpå. Jeg syns dette var veldig ubehagelig, spesielt da det aldri fikk noe konsekvenser for karakteren. Hun det skjedde med var først redd for å si noe, for så å tilgi karakteren veldig lett. Jeg syns dette var veldig unaturlig for meg som er sterkt i mot å gjøre noe mot andres vilje. Jeg føltes ikke det var naturlig å tilgi denne karakteren og feie det hele under teppet så lett. Dette irriterte meg gjennom boken.

Utenom akkurat denne scenen var boken veldig avhengighetsskapende. Selv om den ikke hadde det mest orginale eller spennende plottet klarte jeg ikke å legge den fra meg. Konseptet i seg selv minnet meg litt om Hex Hall og Vampire Academy (første to bøkene). Så jeg anbefaler den til fans av disse. Bare vær klar over at det skjer overgrep i boken (altså at noen utnytter noen andre, det blir stoppet men det hintes til hva som ville skjedd om ikke det ble stoppet i tide.)

6 kommentarer:

 1. Jeg leste Night School på engelsk for noen år siden, tror det var i 2012 og likte den godt. Har også lyst til å lese bok to. Og du har rett. Karakterer i slike bøker har ofte lett for å være typiske i ungdomsbøker. Skulle ønske at karakterer i ungdomsbøker generelt hadde mer personlighetstrekk og variasjon:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har fått tak i bok 2 nå så er spent på å lese den :P Enig!

   Slett
 2. Lest første bok i Narnia, men ikke boken "Bak Murene". Kunne godt tenkt meg å gitt sistnevnte en sjanse ;D
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Vil lese Narnia serien ferdig, men so many books so little time!

   Slett
 3. Jeg husker første gang jeg leste Narnia; det var minner det! =)
  Men jeg tror aldri jeg ble ferdig med alle bøkene i serien, så kanskje jeg burde vurdere å lese dem på nytt...

  SvarSlett
  Svar
  1. Har bare sett filmene, så vil lese dem!

   Slett