09.08.2015

The Final Empire av Brandon Sanderson

Forfatter: Brandon Sanderson
Serie: Mistborn, bok 1
Utgitt: 2009 (Great Britain)
Forlag: Gollancz
Språk: Engelsk
Medium: Paperback

I tusen år har asken falt, og Skaa har levd forferdelige liv som slaver. I disse tusen årene har Lord Ruler styrt med tvungen makt, frykt og guddommelige krefter. Hvert eneste forsøk på å styrte han har gått galt.

Men håpet lever videre, og ett nytt opprør starter å ta form. Et opprør som avhenger av en kriminell mesterhjerne og hans bande av skurker. En av dem er Vin, ett gatebarn som må lære seg å mestre Allomancy, en mistborns krefter.

Boken handler om Vin som er oppvokst på gaten og som er med i en tyve-bande. Hun har alltid blitt behandlet forferdelig og stoler ikke på noen. Når hennes bande blir drept etter et mislykket oppdrag blir Vin rekrutert av Kelsier. Kelsier er en mesterhjerne og beryktet tyv. Han har satt sammen en bande som han vil skal styrte Lord Ruler, og han tilbyr Vin en plass på laget.

En av de tingene jeg likte mest med boken var karakterutviklingen. Vin starter med å være i elendig form både mentalt og fysisk helse. Hun fikk lite mat, viste ingenting om kreftene sine og stolte ikke på noen. Etter hvert som hun blir eksponert for et annerledes og bedre miljø ser vi henne vokse fra å være dette stakkarslige men livsfarlige gatebarnet til å bli en ung kvinne. En utrolig forfriskende transofmasjon.

Verdensoppbygging var også noe som imponerte meg. Det var et solid magi/ kraft system som var lett å skjønne seg på. Verdenen hadde en fantasy setting som var bra beskrevet, og jeg hadde ikke problemer med å se det hele for meg. Det politiske systemet var også imponerende bra utviklet. I tillegg var det introdusert ulike raser og vi lærer mer om disse gjennom boken. Alt gikk så godt sammen og jeg satt ikke igjen med tusener av spørsmål.

Det eneste som trekker denne litt ned er at det tok litt tid før jeg følte meg hektet. Den var grei å lese, men siden det er en del introduksjoner og forklaringer skjedde det lite i første halvdel. Det gjorde at jeg la den fra meg en stund, men etter oppmuntring fra venner, som hadde lest den, plukket jeg den opp nå i sommer. Det er jeg glad for at jeg gjorde for alt tok seg bare opp fra der jeg hadde sluttet!

Alt i alt: En spennende fantasy verden hvor de undertrykte ønsker å gjøre en forandring i samfundet. Verdenen var bra oppbygd og handlingen var veldig spennende. Karakterutviklingen var fabelaktig, og den gjalt for flere karakerer ikke bare Vin. Hun var også med på å åpne andres øyner og endre deres syn på verden. Boken anbefales for deg som liker fantasy!

4.5 / 5

6 kommentarer:

 1. Jeg har hørt mye om denne serien, de har den på biblioteket så jeg burde lese den en gang. Høres spennende ut og som noe jeg vil like. Fin anmeldelse, Elena :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det tok som sagt litt tid å komme igjennom men den fortjener all rosen den har fått!

   Slett
 2. Så gøy å se at du likte boka. Har den stående i hylla, og gleder meg til å lese den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, håper den faller i smak!

   Slett
 3. Hørt en god del om serien, og har jo en viss interesse for å lese den. Men problemet er at de er sååå store føler jeg. Føler ikke at jeg kan forplikte meg til så store bøker i år. Kanskje jeg skal gi meg selv som utfordring å lese bare store bøker neste år...Da hadde min TBR-list minsket betraktelig!

  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ser den. Tror det var en av grunnene til at det tok meg så lang tid å lese den. Følte jeg ikke kom så mye videre fordi den var så tykk. Men når jeg kom over halvveis angret jeg ikke på at jeg hadde plukket opp den tykke boka! Men les les les!

   Slett