23.07.2015

Red Queen av Victoria Aveyard

Forfatter: Victoria Aveyard
Utgitt: 10. februar 2015
Forlag: Orion Books 
Språk: Engelsk 
Medium: Paperback

Boken tar sted i en verden der de med rødt blod er ordinære mennesker og de med sølvfarget blod er eliten med gudaktige superkrefter. Mare Barrow er en helt alminnelig jente med rødt blod som plutselig finner seg selv omringet av 'sølvere' og egne uforklarlige krefter. Verdenen hennes blir så snudd på hodet og for å skule henne fra samfunnet må hun leve på palasset sammen med kongefamilien.

Verdenen var veldig spennende å lese om selv om den var vanskelig å forstå seg på i starten. Slik jeg forstod det var det en dysopisk verden med mange fantasy elementer. Ideen med at ulike mennesker hadde utviklet ulike typer blod som gjorde dem ulik var også interessant. Det var også en bred samling med ulike egenskaper, de aller fleste fokuserte på å styre ulike elementer men noen kunne også kludre med hjerner eller andres krefter. Du ble sittende å tenke om det kan ha vært mutasjoner, eller hva annet det kan være som har gjort verden slik. Det var noen få tilbakeblikk som gav deg litt ideer om hvordan verdenen hadde vært tidligere, og det virker som om mer kommer til å bli forklart i senere bøker.

Handlingen i boken derimot gikk alt for fort. Mare gikk fort fra å være en vanlig jente til å bli en beboer på slottet. Dette ble dårlig bortforklart og skjedde for fort til at det føltes naturlig. Det var også deler av slutten som gikk alt for fort. Boken burde vært delt i to slik at forfatteren kunne brukt bedre tid til å utvikle historien for å få tidslinjen til å virke realistisk. (Mitt forslag er å dele boken på side 282.)

Det var også synd at det som står bakpå boken avslører de 100 første sidene. Det kunne heller startet med at hun bodde på slottet og gitt tilbakeblikk til før hun fant ut hun hadde krefter. Historien etter dette var derimot mindre forutsigbar og jeg klarte ikke legge fra meg boken. Hver eneste karakter hadde en egen utspekulert agenda for å hjelpe seg selv og det var en del små plot-twist gjennom hele boka. Derimot syns jeg at det aller siste som skjedde i boken var veldig utforutsigbart så dette trakk litt ned.


Alt i alt var det en bok hvor ideen var bedre enn gjennomføringen. Jeg elsket konseptet med verdenen og gleder meg til å lese videre i serien. Derimot var det så mye som lett kunne blitt gjort bedre, og det var dette som irriterte meg litt da jeg leste. Siden jeg ikke klarte å legge den fra meg var det på ingen måte en dårlig bok, men jeg har for all del lest titalls bøker jeg likte bedre. 

3.5 / 5

10 kommentarer:

 1. Bra anmeldelse! Noen av de tingene du peker på, er akkurat de samme tingene som jeg mener trakk boken ned. Dessuten så synes jeg at handlingen i boken er resirkulert. Den skiller seg med andre ord ikke ut fra andre dystopi bøker. Jeg gleder meg likevel til å se hvordan ting utvikler seg i neste bok. "Red Queen" er ikke dårlig, men den skiller seg heller ikke ut fra mengden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja helt enig, følte det ikke var noe som overasket meg noe særlig. Det meste har alt blitt gjort i populære bøker som flertallet som leser denne sjangeren alt har lest. Men ja, gleder meg fremdeles til neste hihi!

   Slett
 2. Jeg har lurt på om jeg skal lese Red Queen, men har hørt at hypen ikke er helt fortjent. Hva sier du? Er det verdt det?

  PS! Den nye layouten din er kjempefin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anna! Jeg syns den var helt grei, men litt over hyped ja. Var jeg deg ville jeg kanskje ventet til neste bok kom ut så kan du lese begge etter hverandre f.eks :)

   Slett
 3. Egentlig enig med alt du i anmeldelsen. Men allikevel måtte jeg fortsette å lese! Det samme skjer når jeg leser bøker fra The Selection-serien. The Struggle Is Real. __ _
  (-.-)/
  _/| |
  _/_/

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ikke sant. Har fortsatt igjen å lese tredje bok i the selection. Ikke at serien er så bra meeen må vite hva som skjer.

   Slett
 4. Jeg er så spent :D
  - Siri

  SvarSlett