24.06.2013

Stolthet og Fordom av Jane Austen


Forfatter: Jane Austen
Utgitt: 1813
Forlag: Penguin Books
Språk: Engelsk
Medium: Paperback/ Pocket
Kjøp fra BookDepository

Boken tar sted på den engelske bygda på begynnelsen av 1800-tallet. På den tiden da den eneste måten å sikre en kvinne rikdom på å gifte en rik mann. Boka omhandler familien Bennet som har fem døtre. En dag kommer det en ny, rik mann som slår seg ned i bygden, Herr Bingley. Fru Bennet er besatt på at han må gifte seg med hennes eldste datter Jane. Sammen med Herr Bingley kommer den pompøse og enda rikere Herr Darcy. Den neset eldste datteren i Bennet familien, Elizabeth, irriterer seg mektig over denne overlegne personen som hun støtt og stadig støter på på grunn av hans nære forhold til Herr Bingley. Etter hvert innser hun derimot at det kanskje ligger noe annet bak den ”stolte” oppførselen til Herr Darcy.

Elizabeth er en kvinne forut for sin tid, hun er ikke redd for å ytre sine meninger og kjempe for kjærligheten. De fleste andre kvinner underla seg måten samfunnet fungerte og takket ja til den første frieren de kunne slå klørene i. Elizabeth er derimot som sagt, mer fokuser på kjærlighet og ser på dette som viktigere enn status og penger. Hun er derimot rask til å dømme andres karakter uten å vite hva som ligger bak. Herr Darcy som virker overlegen og stolt blir sett på slik fordi han er folkesky og har problemer for å åpne seg opp til nye mennesker. Han gjør sitt beste for å hjelpe de han bryr seg om, men vil ikke ta æren for å ha gjort dette.

Det at historien er skrevet på 1800-tallet er interessant. Den tar opp problemer i samfunnet, samtidig som den inneholder søte kjærlighetshistorier som lever opp til det romantikken tenkte om ”den ene rette kjærlighet.” Problemstillinger som blir tatt opp er for det meste kvinners stilling i samfunnet, deres mangel på makt, penger og rettigheter. Noe som kan være svert frustrerende å tenke på, og samtidig nesten litt overraskende å lese der du får oppleve det selv gjennom boka. Språket er også autentisk til perioden den er skrevet i, altså mer formell og gammel engelsk, men igjen, romantikerne ville skrive for vanlige folk så det er overkommelig.

Historien er ekstremt søt, og anbefales på det sterkeste. Språket er som sagt overkommelig og historien beveger seg hele tiden fremover. Jeg liker også hvordan boken er todelt og i første del er det mer fokusert på Elizabeths måte å se ting på, mnens i den andre delen begynner hun å åpne øynene mer for virkeligheten. Det er veldig interessant for meg som har hatt om de ulike engelske litteraturperiodene, og engelsk litteratur å lese slike bøker. Det gir deg et nytt innsikt i perioden og litteraturen uten at det er en obligatorisk pensumtekst. Om du ikke har tålmodighet til å lese boka så anbefaler jeg deg å se filmen fra 2005 med Keira Knightley, eller youtube dagboken: ”The Lizzie Bennet Diaries” som er en moderne vri på historien.

5 / 5

2 kommentarer:

  1. Jeg har lest denne for lenge siden, det er vel den eneste Jane Austen boka jeg faktisk har lest. Men har sett de fleste filmene. Elsker denne boka og filmen:) Den er en så fin historie synes jeg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig! Elsker historien, er også den eneste Austen boken jeg har lest. Har planer om å lese flere i fremtiden da, likte skrivemåten hennes veldig godt. Har også fått mange av bøkene hennes anbefalt av en venninne :D

      Slett