27.04.2015

Råta av Siri Pettersen

Forfatter: Siri Pettersen 
Utgitt: 2014 
Forlag: Gyldendal 
Språk: Norsk 
Medium: Heftet, leseeksemplar 
Dette er andre bok i Ravneringene serien fra Siri Pettersen. Min anmeldelse av første bok, Odinsbarn,  finner du her. Denne anmeldelsen inneholder avsløringer fra bok en.

Boken forsetter der forrige bok sluttet. Hirka befinner seg i en ny verden, Rime må håndtere rådet og det faktum at seeren ikke finnes. Boken handler om hvordan de begge lærer mer om Ymslandas fortid, om hvor ideen om seeren kom fra. De blir begge nødt til å spørre seg selv om hva av dette som er sant og ikke.

Denne boken var veldig annerledes fra første bok. Halve handlingen tar sted fra Hirka sitt synspunkt. Hun befinner seg i en moderne verden, der hun ikke kjenner språket eller skikkene. Hun er veldig forvirret. I prosessen møter hun på noen som jakter på et vesen som kan minne om noe fra hennes egen verden. Hun blir med på jakten og lærer mye som seg selv og verdenenes fortid i prosessen.

Nesten annen hvert kapittel i denne boken var fra Rime sitt synspunkt. Han er igjen i Ymslanda hvor han sliter med et råd som misliker han. De ønsker at alt skulle være som før, mens Rime vil ha utvikling. Han er også på let etter en måte å kontakte Hirka. Rime lærer parallelt med Hirka om historien bak seeren de har trodd på i generasjoner.

En ting jeg likte godt med denne boken var hvordan vi ble bedre kjent med karakterene. Hirka viser sine styrker og at hun verken er redd for å ta valg eller å være alene. Rime viser at han er kan være impulsiv og gjør er villig til å gjøre han kan for det han bryr seg om. Han er også nødt å lære seg at han må fullføre det han starter på. Vi blir også kjent med andre bi-karakterer. Blant annet Stefan som hjelper Hirka og danserinnen Damayanti som blir Rimes hjelper. Naiell og Graal er også nye og interessante karakterer som blir introdusert i denne boka.

Derimot følte jeg ofte at historien ble litt tung å lese. Jeg kom aldri helt inn i lesemoduset jeg pleier å komme i, så det tok litt ekstra tid og krefter å fullføre denne boken. Den hadde derimot en utrolig interessant og kompleks historie som la mye grunnlag for verdensoppbygingen av Ymslanda. Karakterene var nok også det som fikk meg til å like boken best. Jeg venter spent på tredje bok i serien!

4 / 5 

7 kommentarer:

 1. Veldig fin anmeldelse du har skrevet. Jeg har ennå ikke fått lest denne, noe jeg burde. Fikk boken av ei venninne til jul i fjor. Jeg føler jeg får enda dårlige skyldfølelse over å ikke lese bøker jeg får i gave enn de jeg kjøper selv. Men jeg skal komme til denne snart :) Håper jeg liker denne like godt, som første boka :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Kjenner følelsen, spesielt om de venter på at du skal lese den så dere kan snakke om den :p

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sorry, jeg vet ikke hva som skjedde med den kommentaren...

   Jeg gleder meg til å lese Råta. Likte første bok veldig godt, og etter å ha lest din anmeldelse av bok to er jeg positiv. Jeg må bare få tak i boka først.

   Slett
  2. Haha, går så fin så! :D Gøy at du gleder deg. Kanskje de har fått den inn på bibliotektet?

   Slett
  3. Det kan hende. Jeg finner den nok :)

   Slett
  4. Det kan hende. Jeg finner den nok :)

   Slett