27.04.2015

Råta av Siri Pettersen

Forfatter: Siri Pettersen 
Utgitt: 2014 
Forlag: Gyldendal 
Språk: Norsk 
Medium: Heftet, leseeksemplar 
Dette er andre bok i Ravneringene serien fra Siri Pettersen. Min anmeldelse av første bok, Odinsbarn,  finner du her. Denne anmeldelsen inneholder avsløringer fra bok en.

Boken forsetter der forrige bok sluttet. Hirka befinner seg i en ny verden, Rime må håndtere rådet og det faktum at seeren ikke finnes. Boken handler om hvordan de begge lærer mer om Ymslandas fortid, om hvor ideen om seeren kom fra. De blir begge nødt til å spørre seg selv om hva av dette som er sant og ikke.

Denne boken var veldig annerledes fra første bok. Halve handlingen tar sted fra Hirka sitt synspunkt. Hun befinner seg i en moderne verden, der hun ikke kjenner språket eller skikkene. Hun er veldig forvirret. I prosessen møter hun på noen som jakter på et vesen som kan minne om noe fra hennes egen verden. Hun blir med på jakten og lærer mye som seg selv og verdenenes fortid i prosessen.

Nesten annen hvert kapittel i denne boken var fra Rime sitt synspunkt. Han er igjen i Ymslanda hvor han sliter med et råd som misliker han. De ønsker at alt skulle være som før, mens Rime vil ha utvikling. Han er også på let etter en måte å kontakte Hirka. Rime lærer parallelt med Hirka om historien bak seeren de har trodd på i generasjoner.

En ting jeg likte godt med denne boken var hvordan vi ble bedre kjent med karakterene. Hirka viser sine styrker og at hun verken er redd for å ta valg eller å være alene. Rime viser at han er kan være impulsiv og gjør er villig til å gjøre han kan for det han bryr seg om. Han er også nødt å lære seg at han må fullføre det han starter på. Vi blir også kjent med andre bi-karakterer. Blant annet Stefan som hjelper Hirka og danserinnen Damayanti som blir Rimes hjelper. Naiell og Graal er også nye og interessante karakterer som blir introdusert i denne boka.

Derimot følte jeg ofte at historien ble litt tung å lese. Jeg kom aldri helt inn i lesemoduset jeg pleier å komme i, så det tok litt ekstra tid og krefter å fullføre denne boken. Den hadde derimot en utrolig interessant og kompleks historie som la mye grunnlag for verdensoppbygingen av Ymslanda. Karakterene var nok også det som fikk meg til å like boken best. Jeg venter spent på tredje bok i serien!

4 / 5 

15.04.2015

Måneden som var: Mars

I mars leste jeg bare en bok. EN! Hva skjer med meg? Jeg tror det er noe med det å være student. Det tar på, og sluker opp både tid og energi. Når jeg kommer hjem ender jeg alltid opp med å se tv-serier eller filmer fremfor å åpne en bok. Men dette er en trend jeg har lyst til å snu.

Lest i mars:
Dager med blå himmel av Jennifer Niven 

Sammendrag:
"Violet og Finch møtes på toppen av skolens klokketårn. Finch er besatt av døden, Violet klarer bare ikke å leve lenger. Sammen redder de hverandre. For en stund. Etter hvert som de blir kjent med hverandre, finner de ut at det selv i stummende mørke kan finnes lyspunkter. Men er det nok for Finch?"
min anmeldelse finner du her.


Innkjøp i mars:
Cruel Beauty av Rosamund Hodge

Gjenforent med:
Grave Mercy av Robin LaFevers
Støv og Stjerneskinn av Laini Taylor
Selected Tales av Edgard Allan Poe
Panic av Lauren Oliver
The Assassins Blade av Sarah J. Maas
Deadly Class Vol. 1 av Rick Remender, Wesley Craig, Lee Loughridge

Vil lese i april:
Råta av Siri Pettersen
The Raven Boys av Maggie Stiefvater

02.04.2015

Tema Torsdag: Disney live action filmer


Tema Torsdag er en spalte jeg prøver å poste annen hver uke, der jeg tar for meg ulike bokrelaterte tema. Denne ukens tema er mer film relevant, for de siste året har Disney kommet ut med live action 'prinsesse filmer'. Der handlingen foregår i en verden ikke så ulik slik vår en gang var, bare med en tvist, nemlig magi. Jeg er helt trollbundet av verdenene de klarer å skape i disse filmene, og håper denne trenden fortsetter. Her er to mini anmeldelser av to av de tre live action filmene.



Maleficent
Vi kjenner alle Prinsesse Auroras historie. Men hva med Maleficent, den onde feen som forhekset henne? Her får vi se historien fra en annen vinkel. Hva om Maleficent hadde en grunn til å gjøre det hun gjorde? Det passer veldig bra sammen med den orginale Disney filmen og det er ikke vanskelig å innbille seg at kanskje det var slik det hele foregikk.

Historien begynner med en ung Maleficent som er full i liv. Hun forelsker seg i en menneskegutt. Alt er fint helt til de vokser opp og Stefan forsvinner fra livet hennes. Noen år senere blir Malificents rike angrepet og hun skader menneskekongen i et forsøk på å redde verdenenen hennes. Kongen vil ha hevn, og Stefan kommer for å gjennomføre det hele.

Verdensoppbyggingen er fantastisk. Vi finner et spennende magisk rike som grenser til et menneskerike. Der menneskene er livredde for de magiske vesnene, men de ønsker fremdeles å utrydde dem og ta dems skatter. Verdenen ser alldeles nydelig ut, med mange nye eventyrskapninger. Noen som glitrer eller flyr. Det hele er magisk.



Eventyret om Askepott
Historien her er også hentet rett ut ifra Disneys orginalfilm om Askepott. Vi møter Ella som bor sammen med moren og faren i et lite hus i skogen. Moren dør plutselig, og år senere gifter faren seg på nytt i håp om å bli lykkelig igjen. Men alt går ikke etter planen og tilslutt står Ella igjen med to forferdelige stesøstre og en ond stemor.

Dette var virkelig en verden som kan relateres til vår egen. På ballet hadde de prinsesser fra land som finnes i vår egen verden. Og husene og slottet i filmen er fantastiske. De minner om noe man kunne funnet i Versailles i Frankrike. Huset til Ella er absolutt magisk, med svaner som lysekrone, nydelig tapetserte vegger og fancy møbler.

Det som var litt annerledes i denne filmen var at den hadde ett litt annet budskap. Det handlet ikke bare en blond jente som blir trollbunde av en prins. Hun lærer han noe og han lærer henne noe. Filmen fokuserte også veldig på quoten "have courage and be kind" som er Ellas livsmotto.

bildene er hentet fra filmweb