13.11.2012

Novelle: ”Improbable Futures” av Kami Garcia

Redaktør: Carrie Ryan
Utgitt: 23. september 2013
Forlag: Ember
Språk: Engelsk 
Medium: Ebook
Kjøp fra BookDepository

Jeg har lest en av novellene fra Foretold: 14 Tales of Prophecy and Prediction. Novellen jeg leste var ”Improbable Futures” av Kami Garcia, som også har vert med på å skrive Beautiful Creatures, Caster serien.

Novellen handler om Ilana, en jente som jobber som en spåkvinne på et tivoli. Hun ser på jobben som svindel, og er svert ulykkelig. Moren hennes forstår ikke situasjonen hun er i, og eieren av tivoliet er misbruker henne. Hun finner ut at spådommene hun gir ut går i oppfyllelse.

Historien skjer kronologisk, og det starter med at vi får vite at hun som liten aldri kunne tenke seg å jobbe på tivoli. Hun forteller selv som tenåring hvor ulykkelig hun er nå som hun må jobbe på tivoliet. Hun deler ut vonde spådommer fordi hun mener at det er det folk vil tro på, selv om det ikke er dette de ønsker. Vi får også høre om hvordan spådommene går i oppfyllelse for forskjellige folk som hun har gitt dem til. 

Karakteren Ilana utvikler seg fra å gjemme seg bort, være ulykkelig og ikke gjøre noe med det til å ta saker i egne hender. Hun vil bort fra tivoliet men har aldri direkte prøvd å gjøre noe for å dra. Hun vet også at moren alltid vil ha lyst til å dra tilbake til tivoliet tilslutt. Når Ilana skjønner at spådommene hennes kommer i livet endrer derimot situasjonen seg for henne.

Det at det foregår på et tivoli er svært spennende, og det at hun ikke tror på trolldom og krystallkuler gjør historien lettere å identifisere seg med. Karakteren er en tenåringsjente og er en real og troverdig karakter. Det er også mye mystikk i historien, spørsmål vi aldri får svar på. Alt er ikke alltid som det ser ut som.

5/5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar