29.03.2012

Mørk Engel: Ønskemesterens Datter av Laini Taylor

Forfatter: Laini Taylor
Utgitt: 1. februar 2012 (norge)
Forlag: Bazar 
Språk: Norsk
Medium: Innbundet
Originaltittel: Daughter of Smoke and Bone
Original utgivingdato: 27. september 2011, USKarou vet ikke hvem hun er eller hvor hun kommer fra. Hun vet bare at hun lever et todelt liv. Ene delen foregår i menneskeverdenen som en skolejente i Praha. Den andre delen som sendebud for ønskemesteren Brennstein som ikke lever i menneskeverdenen men et sted kalt "Annenstedshen". 

En dag stenges alle portaler som fører henne til ønskemesteren, og Karou blir angrepet av en engel. Hun er blitt dradd inn i en krig mellom to raser, Kimærene og Serafene, vesener som ser ut som engler. Hva skal hun gjøre? Kommer hun aldri til å få se familien sin igjen, eller vite hvem hun er? Karou bestemmer seg for å ta saken i egne hender og finne en vei tilbake til "Annenstedshen". På ferden blir hun bedre kjent med serafen som prøvde å drepe henne, Akiva.

Historien tar sted over hele jordkloden. Døren fra Brennsteins butikk fører ut hvor som hels i verden, akkurat dit Karou trenger å være for å fullføre oppdraget sitt. Dette er spennende, for hvem ønsker vel ikke å dra hvor som helst i verden? Vi får et lite innblikk av de forskjellige kulturene rundt om i verden. Spesielt Praha der mesteparten av historien tar sted, men også en del om Marokko. I tillegg finnes det en annen verden hvor Kimærene og Serafene lever, vi får vite mer om dette stede ved retrospektiv teknikk, historier fra fortiden.

Karou er en spennende karakter å lese om. Hun er viljesterk, tøff og skiller seg ut fra mengden. Med blått hår, nesten svarte øyner og et smil på lur. Hun har gitt opp å lyge om hvem hun er, og om det andre livet hennes, men smiler heller lurt hver gang noen spør henne om det. Dette gjør at det som snakker med henne lett tolker det som at hun tuller med dem. Samtidig som at hun er annerledes, -(Som at hun har en ønskemester som ”far” som gir hun ønsker som gjør at hun kan nye språk)- er hun også en vanlig tenåring som forelsker seg, blir trist, sur og ensom som alle andre.

Karou har alltid følt det som om hun mangler en del av seg selv. Når enda en bit av livet hennes blir revet vekk fra henne klarer hun ikke gjøre annet en å kjempe for å få den tilbake. Historien er interessant, og annerledes fra ting jeg har lest før. Det er ikke klare linjer for hvem som er slemme og hvem som er gode i krigen, og vi finner karakterer som er på begge sider. Man føler for begge rasene som kriger (kimærer og serafer).

Dette er den første boka jeg har lest på norsk på flere år. (Noe som viser til mine manglende skriveferdigheter (skriver bedre på engelsk, og jeg er (halvt) norsk) Det var gøy å lese historien på norsk. Ordvalgene som oversetteren gjorde, er med på å gjøre den så bra som den var på norsk. Språket er veldig muntlig og flyter lett til tider.

Jeg var ”hooked” på denne boka fra side en. Historien utviklet seg utrolig bra. Mot slutten må jeg dessverre innrømme at alt falt litt sammen, det skjedde litt for lite og det var flere kapittel skrevet fra en synsvinkel som jeg ikke syntes noe om. Men viss du ser bort i fra dette var den en helt fantastisk bok. Språket, historien, karakterene, settingen og plottet var kjempe kult og underholdende!

4.5 /5

1 kommentar:

  1. Jeg syntes også denne boken var bra, knallbra :D Er litt stolt over at min bokanmeldelse har blitt sitert på innsiden av bokomslaget.

    Veldig flott blogg du har :-) Det er alltid så spennende å finne nye bokblogger.

    SvarSlett