26.11.2014

The Duff av Kody Keplinger (mini anmeldelse)

Forfatter: Kody Keplinger
Først utgitt: 1. januar 2010
Forlag: Little Brown/Poppy
Språk: Engelsk

Medium: Kindle
Kjøp fra BookDepository

Boken handler om 17 år gammle Bianca helg etter helg blir dradd med på ungdomsklubben i bygden. Hun liker seg ikke der og skulle helst hold seg hjemme med en god film. En av disse kveldene i klubben kommer Wesley, skolens Casanova, og kaller henne "the DUFF" - designater, ugly, fat friend. Bianca tar dette til seg og funderer på dette gjennom hele boken, hun sammenligner seg selv med alle og klarer ikke slippe tak i utrykket selv om det plager henne.

Etter hvert skjer det ting i Biancas liv som får henne til å ville flykte. Moren går fra faren og det oppstår mange problemer i familien. En kveld finner hun seg selv i å kysse Wesley, og alle følelsene forsvinner. Hun har funnet en måte å stenge alle følelsene og problemene ute. Hun forteller ingen om Wesley, eller dramaet som foregår hjemme og hemmelighetene samler seg opp. Dette skaper nye problemer med folkene rundt henne.

Boken var spennende, original og fikk meg til å tenke en del. Vi føler oss alle av og til som den stygge jenten i gjengen. Jeg følte også at det var lett å relatere til Bianca, for selv om jeg ikke hadde løpt rett i armene på skolens vakreste gutt, så har jeg også problemer med å dele og uttrykke følelsene mine til alle jeg er glad i hele tiden. Noen ganger baller det seg opp og du sitter igjen med en haug med følelser du ikke vet hva du skal gjøre med. Forholdet mellom Bianca og Wesley utviklet seg også til et solidarisk bond og jeg var glad for at de hadde hverandre gjennom boka. Jeg likte også godt at forfatteren ikke var redd for å ta opp tema som familieforhold, sex og det å ikke ha det bra med seg selv. Så alt i alt syng jeg dette var en kreativ og spennende contemporary bok.

Et lite tillegg: Det var traileren fikk meg til å ville lese boken. Da jeg bare hadde lest et fåtall av sider i boken merket jeg allerede en stor forskjell. Boken tar fatt i store problemer som å ikke vite hvem man er, å mangle selvtillit, alvorlige familieproblemer og problemer med å stole på andre. Traileren derimot var overfladisk og ekstremt amerikanisert. Den tok for seg hvordan en jente ble kalt stygg og så løper hun tilbake til gutten som kaller henne dette og ber han om å hjelpe henne bli penere. Jeg føler dette gikk i mot alt boken stod for, og ble veldig overfladisk. Så selv om filmen ser bra ut for eg selv, syns jeg det er synd om filmen blir slik som traileren fremstilte den. De har sikkert tatt bort alt av sexscenet, familieforholdene og tankene som Bianca holder for seg selv om det å være "the DUFF".

4.5 / 5

2 kommentarer:

  1. Kody Keplinger är en av mina favoritförfattare, så kul att du gillar The DUFF. Tänker helt klart se filmen, men har inte alls särskilt höga förväntningar. Håller med dig om att det är som att filmen lite förstör allt boken står för. :/

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy. Har lyst og lese mer fra henne! Ja, ikke sant :(

      Slett