29.11.2013

The Coldest Gril in Coldtown av Holly Black

Forfatter: Holly Black
Utgitt: 3. september 2013
Forlag: Orion Publishing Group
Språk: Engelsk
Medium: Heftet
Kjøp fra BookDepository

The Coldest Girl in Coldtown er satt i en nær fremtid der vampyrene lever åpent blant mennesker i inngjerede områder kaldt "Coldtowns". Det er fremdeles noen som lusker rundt i skyggene utenfor disse områdene, og om et menneske blir bitt av en vampyr vil de bli infisert. Det vil si at de begynner å vise symptomer som en vampyr har; de blir blodtørstige og kropstemperaturen deres synker. Om de klarer å unngå å drikke menneske blod innen 88 dager så kan de unslippe å bli vampyrer. Det er derimot omtrent umulig å klare dette på egenhånd for blodtørsten blir bare verre og verre.

Tana var på en fest som skulle vare igjennom natten, så lenge de var innelåst ville alt gått fint. Men igjennom et åpent vindu hadde noen vampyrer klart å snike seg inn og drept alle fest deltakerene. I forsøk på å flykte finner hun Aiden, hennes ekskjæreste, som er blitt infisert og en lenket vampyr innelåst på et rom i huset. Hun hjelper dem og seg selv og flykte. Sammen setter de kursen mot en "Coldtown", Tana bestemmer seg for å bli med fordi hun frykter at hun også er blitt infisert. Eneste problmet er at det ikke finnes noen måte å forlate en "Coldtown" etter at du har kommet innefor murene.

Verdensoppbygingen i denne boken var noe av det jeg virkelig falt for. Hvordan vampyrene er beskrevet og diskutert. Er de demoner eller finnes det forsatt spor av personen da var før? Dette diskuteres og drøftes også igjennom boka, noe som jeg likte. Den dystopiske settingen i "Coldtown" viste en forfallen versjon av byer som finnes i dag hjelpte til med å gjøre historien mer mystisk, men også skremmende til tider. Vi fikk også tilbakeblikk inn i vampyren Gavriels fortid, som fortalte om europesike byer på begynnelsen av 1900-tallet.

Karakterene var en annen ting jeg likte godt med boka. Tana var en modig og veltroende person, men som også var tøff og ikke likte å bli brukt av noen. Aidan var Tanas vimsete eks, som var forutsigbar og som Tana var for gla i til å forlate. Gavriel var den mystiske vampyren med en lang og tragisk fortid. Alle karakterene vi møtte var komplekse og langt i fra perfekte. Óg selv om de til tider var vanskelig å forstå seg på, så kunne du ikke unngå å heie på hver og en av hovedkarakterene. Jeg vil også gi Holly Black et lite pluss for å ha skrevet en moderne bok, der hun også innvolverer homofile, bifile og transkjønnede forhold. Uten å generalisere noen av karakterene som var i en av disse situasjonene. De var like komplekse som alle de andre karakterene.

Skrivingen var også noe som virkelig falt i smak. Annet hvert kapittel tok for seg handlingen i nåtiden, og de andre tok for seg ulike karakteres fortid, tanker, informerende innlegg om det som foregikk og lignende. Lengden på disse kapittlene var akkurat lange not til at du ikke mistet interessen, og du følte du satt igjen med noe etter å ha lest dem. Gavriel som var en gammel vampyr gav deg også inntrykket av at han var fra en annen tid. Han kom med svar som ville passet inn i fortiden og til tider uforståelige sitater. Han kunne også komme med helt normale utspill og sarkastie kommentarer, som viste at han også passet inn i nåtiden.

Altså falt jeg helt for denne boka. Skrivingen, karakterene og verdenen var perfekt. Selv om slutten også var fantastisk og tok for seg de fleste løse tråder skulle jeg ønske dette kunne blitt en serie. Jeg har ikke lyst til å vinke farvel til karakterene og verdenen helt enda. Den kan minne om Julie Kakawas "Imortal Rules" og "Darkness Becomes Her" av Kelly Keaton. Så om du like noen av dem, eller vampyrer og dystopia generelt så anbefaler jeg denne!

5 / 5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar