21.02.2013

The Selection av Kiera Cass

Forfatter: Kiera Cass 
Utgitt: 24. april 2012 
Forlag: HarperTeen
Språk: Engelsk 
Medium: Heftet
Kjøp fra BookDepository

I et fremtidig USA, nå kjent som Illea, har befolkningen overlevd den fjerde verdenskrig, og blitt delt inn i kaster. Det er åtte kaster, der kaste én består av kongefamilien, to og tre er rike og fra kaste fire og nedover er arbeidere, kunstnere og tjenere som sliter med å dekke daglige behov. Kongefamilien styrer landet og når prinsen er gammel avholdes en "utvelgelse" der 35 jenter fra rundt om i landet blir valgt til å kjempe om å bli landets fremtidige prinsesse.

America Singer, en av de "heldige" jentene trukket ut til å kjempe om prins Maxons kjærlighet. Hun forlater familien, kasten og den hemmelige kjæresten hennes, Aspen, med et dyster sinn. Hun har ingen ambisjoner om å bli Maxons prinsesse. America innser at alt ikke går slik hun hadde ønsket, men at det uventede kanskje ikke er så forferdelig som hun hadde fryktet.

Historien er dystopisk, den tar for seg en mulig framtid som ikke har skjedd enda. Selv om vi ikke fikk noen definerte grenser så var historien detaljert nok til å skjønne at dette landet er de Amerikanske Stater. Det er også hintet til gjennom byene vi får oppgitt, som mange er lette å finne på kartet. Jeg likte veldig godt det historiske aspektet, der forfatteren hadde tatt seg til å forklare deler av den nyere historien til landet. Om de ulike krigene, og at Russland og Ny Asia var sentrale land, og fiender som fremdeles fantes i verden. Jeg føler at veldig få dystopiske bøker fokuserer på at det finnes mer enn bare et land.

America Singer, protagonisten, er en 5 og dermed en kunstner. Hun er forelsket i en gutt som er en kaste lavere enn henne, men han vil ikke dra henne ned en kaste og skubber henne bort. Dette er med på å motivere America til å bli på slottet så lenge som mulig. Amerika er ærlig og står på sine meninger. Hun er ikke redd for å si det hun mener, selv til prinsen noe som gir hun en fordel over de andre jentene. Men denne egenskapen medfører at det også kan oppstå problemer. Hun føler veldig sterke følelser for ting, som sorg og savn, og dette er forståelsesfull i forhold alle de uventede vendingene livet hennes tar. Jeg har mye medfølelse for karakteren, selv om noen ganger oppfører hun seg litt for irrasjonelt. Av og til gjør hun ting som ikke virker naturlig for karakteren, men for det meste er det lett å kjenne seg igjen i henne.

De andre karakterene i boken er også bra satt sammen. Aspen, nabogutten og hennes første kjæreste hater kastesystemet. Han vil det beste for America, men han kan ikke gi henne alt han ønsker. Han har også familie å passe på og er derfor veldig fiksert på penger. Maxon, prinsen, er lett å like, han er sosial, sjarmerende men kan være sjenert til tider. Han er rask og tilgi. Han ønsker landets beste og ville ofret det meste for å oppnå dette. Han vet lite om verden utenfor slottet og er sjokkert når America forteller hvor hardt livet der kan være. De andre jentene har et spesielt karaktertrekk som var uthevet, slem, sjenert, sprudlende, osv. Det er lett å skille dem fra hverandre, noe som er bra med tanke på at det 34 andre jenter der!

Handlingen i seg selv går ut på utvelgelsen av jentene. Hvem vil han velge? Vil Maxon like America? Vil de bli venner, kjærester? Kan hun noen gang elske han? Hva med Aspen? Dette er spørsmålene som går igjen gjennom hele boken. Det er lite action som skjer, og det er mer intriger og sjalusi mellom som er bokens versjon av action. Samt Americas følelser og tanker. Boken tar for seg forholdene hennes til guttene, til familien, og til kastesystemet.

Dette er personlig en guilty pleassure bok for meg, med sine ulykkelige kjærlighetsforhold, make-overs og prinsesse kjoler. Det var mye bra i boken, og jeg likte karakteren Amerika veldig godt til tider. Både Aspen og Maxon klarte fort og både vinne og knuse hjertet mitt. (Og nei, jeg har ingen favoritt, selv om jeg har noen ideer om hva som kommer til å skje videre!) Det var litt lite handling i boken til tider dessverre, og slutten var helt ærlig dårlig. Både jeg og venninnen min ble enige om at det måtte mangle noen sider i boken. Det var ingenting som hintet til at boken skulle bli ferdig, også plutselig var det ikke mer ord på siden.

Anbefalt til: De som liker makeovers, kjærlighetsdrama, og bra oppbygging av 'dystopiske' verdener.
Den minnet meg litt The Hunger Games, Delirium og Switched, så om du likte disse tror jeg du kommer til å like denne boka!
4 / 5

2 kommentarer:

 1. Flott bokomtale, denne boken kunne jeg virkelig tenke meg å lese. Har også "irritert" meg litt over at vi aldri får høre om resten av verden i dystopiske bøker. God helg, klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anette! Det var en søt bok. Ja, tror dette må være en av de første dystopiske bøkene hvor jeg har lært om verdenen utenfor landet karakteren lever i.
   God helg til deg også!

   Slett